facebook facebook
 
 
 
   
 
Колонки: Creative ZiiSound D5
04.11.2010 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
-
Цена:
ок. 500 лв.
сайт на продукта »
плюсове
Интересен изчистен дизайн
Широка степен на съвместимост
Кодек за по-добро качество на звука
минуси
За него обаче е необходим кабел
Цената, ах цената!

Аудио системата ZiiSound D5 на Creative се отличава с две от най-често срещаните характеристики на пазара на джаджи в момента. На първо място, с Bluetooth връзката, която става неразделна част от мобилните технологии. Това, разбира се, е съвсем логично решение, тъй като позволява да закачите ZiiSound D5 към много по-широк диапазон от уреди, за разлика от повечето подобни модели, които са създадени изключително с идея за работа с продукти на Apple. 

На второ място, ZiiSound D5 има изключително минималистичен дизайн - нещо, което отново е често срещано в съвременните модели техника, независимо дали става въпрос за аудио системи, мобилни телефони или нещо друго. По същество колоните представляват една дълга "пръчка", в средата на която може да закрепите вашия iPhone, iPod или друг музикален плейър. Повърхността на уреда е напълно изчистена и единственият бутон, който ще видите, е този за включване и изключване, намиращ се на гърба на колоните.

Зад тази дизайнерска идея се крие солидна доза здрав разум. Теорията е, че колкото по-изчистен е външният вид на колоните и колкото по-малко елементи са използвани при изработката, толкова по-малка е вероятността нещо да попречи и да навреди на качеството на звука. Сякаш за да играят на сигурно и за да направят ZiiSound D5 достъпен за максимално широк кръг продукти, дизайнерите на Creative са сложили и още един изход, този път за 3.5-милиметров аудио кабел. Това обаче са единствените по-видими елементи и бутони, които ще откриете по ZiiSound D5.

Как тогава става управлението? Чрез едва забележима чувствителна на достъп лента, която минава през средата на "пръчката". Плъзгайки пръстите си по нея, може да променяте нивото на звука, както и да поставите колоните в режим на синхронизация с вашия плейър. Но дори и звука твърде рядко ще бъде контролиран от тук, тъй като повечето плейъри и телефони, които може да вържете към колоните, могат да правят това от разстояние, използвайки собствените си настройки.

Създателите на ZiiSound D5 очевидно са наясно с факта, че въпреки своята универсалност, Bluetooth не е най-добрият вариант за пренос на звук. За да се справят с пониженото качество на предавания по този начин звук, те са прибягнали до външен кодек, наречен apt-X. Той компресира звуковия поток, но за съжаление за да го ползвате, вече ви е необходим допълнителен кабел. В комплекта влиза един, но той е предназначен единствено за iPhone. Непотвърдените слухове говорят, че съвсем скоро Creative ще започне да предлага вградена поддръжка на apt-X, но засега реалността е такава.

Безспорно качеството на звука е по-високо, когато се използва кодека, отколкото ако разчитате само на Bluetooth сигнала. Въпреки това и в двата случая колоните изненадват приятно като специално силата на баса е неочаквано голяма, особено за такава малка система. Точно както би трябвало, басът не заглушава останалата част от звука, а се превръща в допълващ ритъм. Вокалите пък се отличават с ясен и кристален звук и засилват доброто впечатление.

Поглеждайки към цената - около 500 лв. - веднага ни става ясно, че Creative не се цели към потребителите с по-скромен бюджет. ZiiSound D5 е елегантно аудио решение, което може да поставите както в уюта на дома си, така и в офиса си. Елегантният дизайн и високото качество на звука, особено ако ползвате допълнителния кодек, ви гарантират отлична инвестиция за вашите пари. Стига да сте склонни да ги дадете. 

напиши коментар
 

4 мнения
профил »
Regorg каза на 11.11.2010, 23:25 ?. :

Имам в нас про геймър на креатив колонки бях ги взел за около 500 лв.Като гледам тези не си струват парите.
напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ саунд
Свместимост с новите конзоли на Audeze 109
Усилвател за слушалки: FiiO E6 35
Мултимедийни колонки: X-Mini II Capsule 34
Външна звукова карта: Creative X-Fi HD USB 34
Altec Lansing MX-5021 34
Безжична колонка: Sony SRS-BTV25 33
Слушалки: Sony Bluetooth DR-BT101 30
Колонки: Logitech Z10 30
Слушалки: Turbo-X H646MV 28
Мултимедиен четец: Diva E-Book 7 27
ДРУГО ОТ Creative
Колонки: Creative GigaWorks T3 6
Creative Sound Blaster X-Fi Go! 5
Външна звукова карта: Creative X-Fi HD USB 2
Медиен плейър: Creative Zen X-Fi 3 2
Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 0