facebook facebook
 
 
 
   
 
Как да изберем правилната гейм платформа
30.05.2016 | автор:


С развитието на геймърския сегмент на дневен ред пред все повече хора се налага въпросът - коя игрална платформа да изберат. Мненията по темата винаги са били разделени, защото всяка платформа си има крайни фенове, разчитащи на предимствата й. „Компютърният (PC) гейминг по правило винаги е предлагал по-добра визия, но винаги е бил и забележително по-скъп. Според някои играчи това е неоправдано, предвид факта, че ексклузивните, високобюджетни заглавия за персонален компютър са рядкост през последните години и същите излизат паралелно за PlayStation 4 или Xbox One или поне за една от двете конзоли. Същото не е валидно в обратен ред, защото PlayStation 4 хитове като Uncharted 4 или Bloodborne никога няма да се появят на PC, тъй като правата са запазени от Sony единствено за тяхната платформа“ - споделя Александър Бакалов, ПР мениджър на най-голямата специализирана верига на Балканския полуостров за компютърни и видеоигри Pulsar Games.

Според него, трябва да се отчете и фактът, че конзолните платформи залагат на фиксиран хардуер. Те са на практика готови за игра („plug and play”) и са изцяло унифицирани, което кара болшинството от съвременните студия за игри да ги използват като водеща платформа при разработката на дадено заглавие. „В резултат, при „портването“ на същата игра за PC, понякога се получава продукт, който е практически неиграем като PC версията на Batman: Arkham Knight или излиза с месеци по-късно от деня на конзолната премиера, за да се изчистят проблемите като PC версията на актуалния Need for Speed” - добавя Александър Бакалов.

Също така PC геймингът от години е тясно обвързан с разработчиците на хардуер, което води до възможности за несъвместимост на отделни хардуерни компоненти от компютъра с играта. Или до абсурдни ситуации, като факта че Call of Duty: Advanced Warfare за PC има почти двойно по-високи системни изисквания от излезлия точно година по-рано Call of Duty: Ghosts без самата игра да изглежда двойно по-красива на персонален компютър. Казано с други думи – PC геймингът е насочен към хора с финансови ресурси и добри технически познания, които знаят кой е най-добрия хардуер за нуждите им и могат да си позволяват регулярни ъпгрейди.

Конзолните платформи от ново поколение пък са нещото, което на практика позволява просто да седнеш и да играеш без нуждата от сложни допълнителни настройки. Това определено пести време на играчите, които не са запознати с взаимовръзките между хардуера и визуалните екстри в игрите. Докато, ако на дадена обложка видите логото на PlayStation 4, примерно, може да сте уверени, че тази игра ще тръгне на всяка PlayStation 4 конзола с оптималните графични настройки и кадри в секунда.

Също така, за разлика от буквално стотиците вариации в цените на отделните компоненти при  персоналните компютри, конзолните платформи имат фиксирана цена при появата си на пазара, която единствено пада с отдалечаването от пусковата дата. Обичайният цикъл за преминаване на една конзола към по-висока генерация (например PlayStation 3 към PlayStation 4 или Xbox 360 към Xbox One) вече трае по-малко от преди, но при всички положения гарантира, че в близките поне пет години собствениците й ще могат да играят безпроблемно най-новите игри.

„Трябва да отчетем и факта, че към днешна дата няма геймърска компютърна конфигурация, която може да бъде сглобена на цената на една конзола. Старата теза, че конзолите се използват единствено за игри, докато един компютър има много други функции вече също не е валидна. Ако не използвате PC-то си за сериозна работа, а само за забавление, имайте предвид, че конзолите от ново поколение разполагат с интернет браузър и приложения като YouTube, Spotify, NETFLIX и прочее, даващи ви възможност да сърфирате в интернет, да гледате филми и клипчета или да слушате музика от комфорта на креслото пред телевизора“ - добавя ПР мениджърът на Pulsar Games.

При избора на конзолна платформа е добре да се запознаете с ексклузивите за нея, които няма да се появят на конкурентната платформа. Кое предпочитате – Uncharted 4 за PlayStation 4 или Gears of War 4 за Xbox One? Halo 5 или Killzone: Shadow Fall? Казано с други думи, когато правите своя избор на игрална платформа, на първо място трябва да се съобразите с това дали имате възможност да си позволявате ъпгрейди за компютъра на регулярна база, за да се радвате на максимално добра визия или предпочитате еднократна фиксирана инвестиция в конзола, след което да си купувате единствено игри.

  

напиши коментар
 

130 мнения
профил »
Osman каза на 31.05.2016, 20:46 ?. :

На ПеЦе не играя единственно поради факта ,че се сбръчкам на стола прегърбен пред монитора,пръстите на ръцете ми се схванат,заболи ме кръста и очите и най важното - не е като да пъхнеш диска в трея и да се изпънеш.При ПеЦе всичко е много шибано....Не знаеш дали играта ще ти яде памет,или процесорна мощ или видеото ти ще е сакато.В 99,99% от случайте захапваш кърпела и береш ядове с оптимизации и настройки.А и постоянно някой дебил те пита ще му тръгне ли

10 мнения
профил »
psgamer74 каза на 01.06.2016, 16:28 ?. :

и аз подкрепям изказването на колегата . друго си е да джъткаш на оригинална платформа за истински игри -- така наречените -- професионал гейм конзолес, лягаш на шезлонга и включваш 55 инчовия тв+ домашното кино и по голем кеф от това нема.

375 мнения
профил »
grand6master каза на 08.06.2016, 05:30 ?. :
Редактиран на 08.06.2016, 05:30 ?.

от статията разбрах, че хората който предпочитат конзола са мързеливи, нетърпеливи и ги боли кръста или трибуквеника. искали да чуят звука от PS и да видят логото на бокса. готови са да пожертват (-30 кадъра или повече) щото ги мързи да си обновят драйверите и оптимизират настройките на пц-то. само че оптимизацията последните години е толкова лесна с (nvidia experience и amd crimson) с натискане на един бутон всичко се оправя само, не е като преди години да трябва да си извънземен за да си намериш някакъв драйвър. а защо трябва да се напомням, че винаги може да си стриймваш на ТВ-то и да си лежиш на дивана с джой-пада, и да не си бичиш гъза на стола, дори има и такива варианти:
https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/8hlzP.my3rqi_7n viNGJgw--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjtzbT0xO3c9NjAwO2g 9Mzk5/http://media.zenfs.com/en-US/homerun/techme dianetwork.tomguide.com/c1a5892574b0d411a2c4a1b14 af9ce22
не е толкова скъпо да си направиш компютър. има ли желание има и начин.

59 мнения
профил »
masterH каза на 18.06.2016, 19:04 ?. :
Редактиран на 18.06.2016, 19:07 ?.

Прав си.Ако искаш винаги има начин.Ама за тая Rоccat Sova няма как да дам 300 лв.Слагам един фазер 30/70 и готово.От много време така играя,като се сгъна след часове.

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 22.06.2016, 09:07 ?. :

Свързваш един xbox геймпад към PC-то и работата заспива, няма смисъл от такива изгъзици.

345 мнения
профил »
Теодоси Иванов каза на 26.06.2016, 19:00 ?. :

"като факта че Call of Duty: Advanced Warfare за PC има почти двойно по-високи системни изисквания от излезлия точно година по-рано Call of Duty: Ghosts без самата игра да изглежда двойно по-красива на персонален компютър."

PCM.. pls... откога изискванията определят графиката?

РС-то винаги е било до самите възможности.

- Искам 60 кадъра? Ок, ако мога ще играя с 60, ако не мога, ъпгрейдвам(ако не мога сега на по-късен етап), ако играта не позволява 60 я модвам(ако и това не позволява значи тая игра не струва за РС).
- Искам 4К? Ок, ако мога играя на 4К, ако не мога, ъпгрейдвам(ако не мога сега на по-късен етап), ако монитора ми не е 4К ще използвам DSR, VSR за да симулирам 4К на монитор с по-малка резолюция.

и т.н и т.н

Купувам конзола ииии квото и да искам ако конзолата не го позволява ако ще и цяло състояние да събера с повече от това което е заложено като кадри,резолюция и т.н не мога да играя.

Ексклузивите от друга страна за минус... Да, вероятно те продават най-вече бройки от самите конзоли, но да си купиш PS4 например само заради Uncharted 4 да кажем... изиграваш го, влагаш малко време и в мултито... и после? Колко често излизат добри ексклузиви? Същото и при X1(макар че сега ше видим с този CrossPlay)

Не съм много съгласен с това че не можеш да си сглобиш РС на цената на една конзола. В момента стандартните PS4-ки са около 700лв и 900лв за бъндалите с игри. За същите пари съм сглобил 1080p/60FPS РС

155 мнения
профил »
Aleksander каза на 30.06.2016, 08:55 ?. :

"Osman" ти си ебати сакатия ,всичко те боли от PC :D :D .Не че нещо ,ама всички които познавам и нямат пари или просто са стиснати ,имат конзоли ... Просто не ви се дават толкова пари за оптимизирано и готино PC. А и конзолите пак са PC-та реално погледнато ,просто с доста слаби характеристики ,за по мързеливите и стиснати хора ,така да се каже !
напиши коментар