facebook facebook
 
 
ИГРИ » Онлайн игри
 
   
 
Интервю: Хановете
Интервю | 20.04.2010 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
XS Software
Издател:
XS Software
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
Онлайн игри
сайт на играта »

Вход в играта
Играй
безплатно

Би ли се представил за нашите читатели?

- Казвам се Петко Стоянов и съм гейм продуцент на „Хановете”.

Вероятно все още има хора, които не са се присъединили към света на „Хановете”. Би ли разказал на кратко какви са основни плюсове на тази страхотна браузър стратегия?

- Геймплеят на „Хановете” е изключително разнообразен. Има многобройни фактори, които влияят на геймплея, както и множество различни начини на развитие и стратегии. Всяка раса разполага със специфични бонуси – например определен ресурс се добива повече или пък някой тип армия е по-евтина. Руснаците да речем имат обсадна кула, която дава бонус към всичките им обсадни съоръжения и по този начин разрушават доста по-лесно сгради. Японците пък, за разлика от другите раси, нямат боен бонус към определен тип армия. Те обаче могат да взимат пленници, които да се присъединяват към армията на съответния играч.

И разбира се – няма как да пропуснем и специалните единици на всяка раса, които до голяма степен предопределят каква трябва да е стратегията в по-късен етап от играта.

- Това разнообразие от геймплей елементи би ли могло да затрудни новите играчи?

- Не, расите са доста добре балансирани и още при техния избор играчите могат да видят какви са предимствата им и да преценят какъв тип игра предпочитат. Ако искат например агресивна раса, имат възможност да се спрат над монголците, тъй като те са по-бързи по време на походите. Освен това най-голямата разлика при расите идва в по-късен етап от играта. Междувременно играчите разполагат с достатъчно време, за да се ориентират в геймплея на „Хановете” и да свикнат с основите плюсове и минуси на расата си.

- А какво представлява късния етап от игра на „Хановете”?

- Условно може да се каже, че това е моментът, в който играчите са много добре развити, имат повече от един завзет замък и правят т.нар. „лимитни битки”. Т.е. достигнали са максималната популация и започват да водят сражения с много големи армии. Тук вече наистина има значение каква точно е конкретната раса и как ще се използва.

Що се отнася до предишните етапи на играта – първият е общо взето начално развитие. Един т.нар. мирен период от 1-2 дена, в който играчите строят мини, разглеждат замъка си и събират армия. Следва междинния, в който започвате да се биете със съседите си, да крадете от тях и т.н. С други думи – борба за надмощие в района, в който се намирате.

По всичко личи, че битките са един от ключовите елементи в играта. Колко важна е координацията на армията в тях?

Различното позициониране на отделните видове единици съответно дава различен резултат. Т.е. не е важно само и единствено колко голяма е армията ти или колко балансирана е тя откъм различни типове единици. От съществено значение е и в каква формация ще я разположиш на бойното поле и разбира се – дали си я съобразил с тази на врага. Онези от вас пък, които искат да експериментират с различни варианти, могат да го правят на спокойствие в нашия боен симулатор, преди да влязат в по-голямо сражение.

- От колко време съществува „Хановете”?

- Вече близо четири години и половина.

- Как се е развила в този период?

В началото играта беше доста по-опростена – без бойни формации, с много проста система за битки, с много по-малко раси, сгради, умения и т.н. С времето обаче е развивана в две посоки. На първо място - чисто визуално като дизайн и навигация. В момента играчите много по-лесно могат да се ориентират какво се случва. Същевременно – геймплеят е постоянно обогатяван. С всяка нова версия на играта се стараем да я разнообразим, без да я усложняваме излишно. С последната версия от декември месец миналата година например добавихме лагери. Т.е. ако има съперник, който искате да нападнете, но пътя до него е дълъг, съответно може да пратите армията си на лагер близо около него и да го атакувате от там.  Отново с последната версия добавихме и нови раси в лицето на монголци и японци, които са коренно различни от всички съществуващи до момента. Както вече стана дума – монголците например са изключително агресивни и бързи, могат да крадат повече ресурси, дори и от скривалището.

- Какво можем да очакваме към ъпдейти и подобрения за в бъдеще?

През тази есен планираме нов ъпдейт, чието съдържание все още не е напълно изяснено, но едно от нещата, които обмисляме да въведем, са куестове за клановете. Те са свързани с още едно от нововъведенията в „Хановете” – т.нар. призрачни замъци. Това са административни сгради, разпръснати из картата и принадлежащи на Призрачния хан, като целта на клановете е да ги превземат и задържат възможно най-много време. В следващата версия ще има точно такъв куест – например да завземат 10 от тези призрачни замъци.

- Обмисляме и развитие на самия герой. В момента той има множество умения, но не присъства в битката, което може и да се промени в близкото бъдеще. Очаква се и промяна и в самия Призрачен Хан. На този етап неговите замъци са с огромна армия и са много добре развити. Съответно могат да бъдат атакувани чак в по-късен момент в играта. Скоро обаче ще включим различни нива на развитие – т.е. ще има призрачни замъци, които ще могат да бъдат нападани и в по-ранен стадий от геймплея, но разбира се – ще дават и по-малко точки за клановете. В момента клановата игра започва по-активно в средата на рунда, ние обаче ще се опитаме да я измесим и в началото.

- „Хановете” разбира се е безплатна, но какви са предимствата на VIP потребителите?

- По принцип играта е балансирана, тя е направена така, че онези играчи, които не си плащат, да могат да играят напълно пълноценно и да се възползват от всички геймплей елементи. Платените опции са свързани по-скоро с някои улеснения като варианти за малко по-бързо развитие – например веднъж на ден могат да закупят добива на мините за 10 часа. Също така VIP потребителите могат да строят три сгради наведнъж, докато останалите играчи – по една. Те разполагат и с меню, което им показва оборките около тях – остатъците от битка, които може да взима един играч. Не на последно място – VIP потребителите могат да виждат и кой играч е онлайн в момента – ако решат да го атакуват и той е офлайн, шансовете им за успех са много по-големи. Разбира се – това са само една част от платените опции.

- Има ли нещо, което искате да добавите за финал към играчите, които тепърва ще се присъединят към играта?

- Мога само да добавя, че няма да сбъркат, ако дойдат в света на „Хановете”, тъй като играта е много интересна, изключително разнообразна и наистина динамична – постоянно се развива и обогатява с ново съдържание. Същевременно – тя е достъпна за новите играчи. Тук те могат да намерят и доста приятели – регистрираните потребители са няколко милиона по целия свят, а активните– стотици хиляди души. Дори имахме един случай на хора, които, играейки „Хановете”, се запознаха и ожениха. С други думи – около играта се е събрала една изключително добра общност.

- Благодаря ти за отделеното време, желая ви успех. 

напиши коментар
 

12 мнения
профил »
Magellan каза на 21.06.2010, 08:13 ?. :

Играта е чудесна.Преди съм я играл и се чудя дали да не започна пак.

268 мнения
профил »
Demon II каза на 21.06.2010, 08:45 ?. :

Играта е яка ама много бързо ресват сървара.

149 мнения
профил »
fridge каза на 21.06.2010, 15:07 ?. :

Играта е на светлинни години от конкуренцията си (травиан например..)
Но след месец/два писва защото когато и да започнеш винаги има няколко човека които просто не спят. Няма как да останеш неодрънкан на което и ниво да си.

7 мнения
профил »
GidEoH каза на 30.10.2010, 14:49 ?. :

Напълно си прав, fridge!

Преди известно време реших да пробвам Хановете, но колкото и търпелив и внимателен при избора си на развитие да бях, все по-често ме "одрънкваха" и трябваше да започвам всичко отначало.
Мое лично мнение - играта не е приятна за нови играчи. Присъствието на банда застаряващи no-lifer-и, които само чакат свежо месо, с което да се гаврят, не ми направи добро впечатление. Замисъла е добър, играта има приятен интерфейс, но ако не си от "първите" просто не може да играеш...

103 мнения
профил »
gadmc каза на 21.06.2010, 19:12 ?. :

Ако не си ВИП не може да се играе, както трябва, тоест играта хич не е безплатна, да не се правят на интересни!

1 мнения
профил »
marioiii каза на 22.06.2010, 07:29 ?. :

Братовчед ми е давал интервю на PC Mania!?!

12 мнения
профил »
Magellan каза на 22.06.2010, 09:19 ?. :

marioiii Браво на теб.Много се кефиш сега че каза на всички за братовчед си нали ? xD

253 мнения
профил »
GiantR каза на 22.06.2010, 11:27 ?. :

Малки бонуси, нали... Това го играх ама тия Випове те унищожават много здраво, то направо не става за игра...

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 23.06.2010, 19:17 ?. :

И аз това го играх преди 2-3 години, а след това го започвах отново на няколко пъти, но както всички останали и аз не можех да се оттърва от ВИПовете, които непрекъснато ме нападаха! И аз пращах СМСи за ресурси и за ВИП акаунт, ама така и така не ми потръгна и в крайна сметка ми омръзна и се отказах! Когато започнах пак преди 4-5 месеца играта наистина беше доста променена към по-добро, но не можах да се запаля да я играя отново както преди! И все пак това си е една от най-добрите български он-лайн стратегии за момента!

942 мнения
профил »
Радостин Стефанов каза на 01.07.2010, 08:52 ?. :

тези игри са така направени че всъщност всички които играят безплатно са жертва на тези които плащат.

1 мнения
профил »
cvete19 каза на 12.07.2010, 04:12 ?. :

Server is busy, please wait.... No connection to database.
Lost connection to MySQL server at 'reading initial communication packet', system error: 110 - така се влиза в Хановете. Постоянно забиват походите на Пристигнал. Постоянно има някакъв проблем със сървъра вече 5 години. Променен е само визуалният стил на играта и нищо друго.Ако не си платил за ВИП, не може да играеш нормално, така че се обезсмисля "безплатното на играта".

898 мнения
профил »
Nightbringer каза на 12.07.2010, 16:11 ?. :

(n)

7 мнения
профил »
MakSimoS каза на 18.07.2010, 15:34 ?. :

Играта наистина е много добра.ВИП-овете наистина могат да те унищожат напълно ако не поиграваш малко хитро.Наистина който се регистрира няма да сбърка

40 мнения
профил »
kanalin_sun_colov каза на 26.10.2010, 17:14 ?. :

Комерсиална бозица, това е новата версия на Хановете!
Единствената игра от този тип за мен си остава Bulfleet!!!

4 мнения
профил »
Oxus каза на 13.12.2010, 17:33 ?. :

Напълно съгласен с kanalin_sun_colov! Играта е отврат, както и да я погледнеш. Пробвах я веднъж и бързо ми омръзна.

6 мнения
профил »
zmeio каза на 12.01.2011, 20:32 ?. :

Oнлайн статуса е убийство за тия игри, без мене.

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 31.07.2011, 11:14 ?. :

Радо не знаеш колко си прав!Аз играя една подобна онлайн игрица Might and Magic Heroes Kingdoms ама и там работата е същата.Въпреки,че в единия свят алиансът ми е 3 по сила скапаните донейтъри на 1и2 място все ни гъзят.

65 мнения
профил »
the goon каза на 06.12.2011, 08:44 ?. :

Да Да ,била безплтна!Как не!За всички подобни игри се плаща!Играите The godfther five families!Само там е безплтно...
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Интервю: Хановете

Ревю:
Денят започна както обикновено – с натрапчива мирис на кравешка тор и досадното кудкудякане на прислужничките ми.

новини:
Стратегическата онлайн игра "Хановете" се сдоби с нова версия, където личат редица подобрения по геймплея и специални бонуси за ВИП потребителите.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Sofia Wars 25
World of Tanks 25
MMOG: Second Life 19
Nemexia - Еволюция 15
За новата рубрика „Онлайн игри” 15
Стратегия: Nemexia 14
Време за мъже: Lady Popular 13
Първи стъпки: Nemexia 13
Интервю: BGmafia 12
Ролева игра: BGmafia 9