facebook facebook
 
 
 
   
 
Живеем в света на Watch_Dogs
31.08.2014 | автор: Пламен Димитров


„Пак статия за Watch_Dogs? РС Mania пак искат да създадат провокация! Остава и да споменат за играта на десетилетието и вече не знам!"

Спокойно, това не е такава статия. Става въпрос за нещо доста по-притеснително.

Историята в Watch_Dogs се върти около град, изцяло обвързан с централна операционна система, наречена ctOS. Тя управлява всичко - от мостовете и светофарите до охранителните камери и тръбопроводите. Освен това, в нея са записани личните данни на всички жители на града, така че главният герой - хакер от висока класа - може да разбере всичко за всеки само с един поглед.

Всичко това звучи като научна фантастика, нали? Вярно, повечето от нас са свързани с интернет всеки ден където и да се намират, но все пак авторите трябва да са се отклонили доста от реалността, за да направят играта... Оказва се, че не е точно така. Много от нещата, за които става въпрос в джитката, се базират на истински системи. Ето пет примера, че вече живеем в реалността на Watch_Dogs:

 

5) Можеш да си наемеш хакер

Главният герой в играта, Ейдън Пиърс, е хакер, който продава услугите си на всеки, който е готов да му плати. Едва ли ще се изненадате, че такива хора наистина съществуват - макар че едва ли са с външния вид на екшън герой от 80-те години и най-вероятно знаят как правилно да си закопчаят шлифера. Списание Forbes разказва за схема, по която можеш да си наемеш хакер (най-често базиран в Китай), който да ти свърши определена работа - услугите им варират от 16 до 325 долара на час.

Не се споменава дали можеш да наемеш хакер да преследва някого с мотор и след това да го фрасне през колената с телескопична палка, но бих заложил на „не".

 

4) Полицията има инструменти за сканиране

Едно от най-мощните оръжия в арсенала на полицията в Watch_Dogs е така нареченият ctOS scan, чрез който пазителите на реда бързо изследват определена област от града за местонахождението на нашия герой. Ако ви се е сторило като проста гейм механика за повишаване на трудността, помислете пак. Полицията в САЩ разполага с нещо, наречено IMSI catcher - устройство, което позволява сканирането на дадена локация с цел откриване на определен телефонен сигнал. Джаджата се представя за кула на мобилен оператор и подлъгва издирвания телефон да се свърже с нея (нещо, което телефоните така или иначе правят на всеки 7 до 15 секунди). По този начин може да бъде намерено точното местоположение на всяко устройство в мрежата, съответно и на неговия притежател.

Добрата новина е, че ако вместо телефон използвате две консервени кутии с жица между тях, няма да ви хванат (поне не и полицията, за Бърза помощ не гарантираме).

 

3) Камерите не са сигурни

Градът в играта, Чикаго, е опасан от гигантска мрежа от камери, които служат като втори чифт очи за Ейдън. Нашият човек може да проникне във всяка една от тях с едно натискане на бутон. В истинския свят обаче камерите би трябвало да са по-защитени, нали? Грешка.

Ясно е, че хората не обичат да помнят пароли. Ако паролата по подразбиране на някое устройство е admin/admin, повечето потребители биха я оставили така без да им мигне окото. Същото важи и за камерите. Миналата година в интернет изтекоха данни за стотици охранителни камери, към които всеки може да се свърже, защото не са обновени с последните пачове. Повечето вероятно не са оправени и до ден днешен, тъй като производителят не може да се свърже със собствениците. А това е само един изолиран случай с един производител - потенциално проблемите са много повече. Може би дори някой ви гледа в момента!

Поуката от историята е - винаги си инсталирайте пачовете и за всеки случай мятайте по едно одеяло върху уебкамерата.

 

2) Нито пък банкоматите

В Watch_Dogs, пари се печелят като ограбвате нищо неподозиращи минувачи през смартфоните им и след това изтегляте пачки от най-близкия банкомат. Защо на напълно дигитализиран град са му необходими толкова банкомати е мистерия; какво да правите с парите в игра, в която почти няма какво да се купи - също.

Поне банкоматите със сигурност са защитени - все пак, те са собственост на банки, а банките не си поплюват, що се отнася до сигурността. Но, ако една система е създадена от хора, то тя може да бъде разбита от други хора. В Мексико съобщават за кибер-атака, която може да накара банкомат да започне да плюе пари - при това, само с изпращане на един SMS. Разбира се, самият пробив е доста по-сложен и изисква физически достъп до банкомата, но идеята е, че няма непробиваема защита.

От друга страна едно мексиканско песо е към 11 стотинки, така че загубата не е голяма.

 

1) Някои градове вече строят централна операционна система

Вече видяхме, че отделните системи са уязвими, но все пак всяка съществува сама за себе си - никой не е толкова луд да ги обедини в едно. Дори най-високотехнологичните градове в света нямат нещо подобно на ctOS, нито ще имат в близко бъдеще.

Докато първата част на предишното изречение е вярна, втората не е. Градовете ни постоянно стават по-умни и този процес е необратим, освен ако не дойдат извънземните или нещо такова. Например, още от 2010 г. Рио де Жанейро е обвързан с разработена от IBM система, която силно напомня ctOS. Чрез нея, властите могат да следят и да управляват най-различни ситуации - от природни бедствия и аварии, до престъпления и гангстерски войни в печално известните фавели на града.

Междувременно, властите в София още не могат да овладеят по-тънките моменти на запълването на улична дупка с асфалт, така че може би точно от тази опасност за момента сме защитени.

Всички тези прилики с реалния живот са напълно целенасочени - при разработването на играта, Ubisoft са били консултирани от компанията за кибер-защита Kaspersky Labs. По повод Watch_dogs дори има създаден специален промо сайт, който показва доколко свързани са три големи европейски града и колко много данни са публично достъпни във всеки един момент. Разгледайте го, ако ви е интересно. След това си сменете всички пароли в пристъп на параноя. Или недейте, няма значение. ctOS ги знае. 

напиши коментар
 

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 01.09.2014, 11:32 ?. :
Редактиран на 01.09.2014, 11:51 ?.

Браво PC Mania Много интересна статия! Наистина мястото на което живеем ( Земята- "Майка Гея)" е такова каквото е и в играта, особено в точките на които сте обърнали внимание!
И както се планува занапред в развитието на човечеството ( ако предпочете своето развитие вместо парите и властта...тогава ще има развитие) да се използват , всеки индивидуално , вместо лични карти, да носи микробиологичен чип в дланта на ръката или около китката си, това ще значи напълно електронно управление, контролиране и манипулиране на всеки отделен човек. Естествено ще се появят и хора, организации и държавни или структурни ръководители, които с едно копче, една команда ще може да изтрие пълната самоличност на Иван Иванов примерно... или група хора... самоличност, имущество, банкови сметки... И Ив. Иванов вече няма да съществува никъде (освен физически) като човек на Земята!

(Бих допълнил, че единият от многото начини за следене на хората/човечеството е Facebook! Има достатъчно много наивни и глупави хора които публикуват всичко свързано с тях... от бебешки снимки до последните дни от живота им!
Уязвимостите на "социалната мрежа" са много както и архивите им!
Винаги бъдете внимателни в това което публикувате или предоставяте като информация! Един от многото примери е от България : Публикуваш снимки и информация от седмичната си почивка на морето и когато се върнеш в Софията, разбираш че през това време домът ти е ограбен! Вероятността Крадците да са разбрали чрез Facebook, че ви няма в къщи, за определен период от време е много голяма! Другия начин е да се хвалите наляво и надясно!)

Извод: С напредването на технологиите и развитието на човечеството, системите и механизмите за следене,контролиране,манипулиране и т.н. , на отделните хора, ще става все по голяма!

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 01.09.2014, 18:06 ?. :
Редактиран на 01.09.2014, 18:09 ?.

"Ако нямаш какво да криеш, няма от какво да се страхуваш" или нещо подобно беше изтърсил Зукърбърг за опасностите във Фейсбук. Сега wi-fi дроунове ще пуска, да ни шпионира за правителствата които плащат най-добре. Вече не можем и тайни да пазим...

Това е само началото. А тоталното дъно ще ударим, ако се сбъдне сценарият с протезите от Deus Ex. Google Glass вече чука на вратата.

368 мнения
профил »
emsito каза на 01.09.2014, 13:32 ?. :

Наистина интересна статия !

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 03.09.2014, 08:04 ?. :

"Градовете ни постоянно стават по-умни и този процес е необратим, освен ако не дойдат извънземните или нещо такова."

Е тогава определено ще се оттървем веднъж завинаги. Мен ме притесняват други неща - шистов газ, ционисти, разни договори за разрешаване на използването на ГМО на териотирята на Европа. Хич не ми дреме че някой ще ми види домашното порно или косматия задник! Относно финансовата страна на нещата - гледам да съм колкото се може по-голям неандерталец и плащам кеш, изключение прави може би Steam/Origin. Преди време в блока ми имаше съобщение за някаква камера, към която можеш да се свържеш чрез нета и да разгледаш, освен Цариградско шосе(гр. София), всяка тераса от едната страна на блока и кой какво прави вкъщи (особено пък през нощта). Сигурен съм че тази камера все още функционира.

22 мнения
профил »
Bruce Wayne каза на 30.09.2014, 10:28 ?. :

Edit Stealth: Коментарът е изтрит, защото не е по темата.
напиши коментар