facebook facebook
 
 
 
   
 
Екшън камера: Sony Action Cam HDR-AS15
28.05.2013 | автор: Петър Йорданов


оценка:

Вносител:
Sony Europe Limited, Branch Bulgaria
сайт на продукта »
плюсове
Лека и компактна
Стабилизатор на избражението
Добро видео, отличен звук
Водо- и удароустойчив калъф
Wi-Fi свързаност
Имате възможност да управлявате камерата през своя смартфон
минуси
Дребни артефакти в изображението
Стерео микрофоните са скрити от калъфа, нужни са допълнителни аксесоари

Ако сред онези търсачи на силни усещания, които обичат да документират всеки свой следващ опит да се пребият, то със сигурност се нуждаете от камера. Но не от каква да е. На пазара съществуват специален подклас, наречен „екшън”. В този сегмент доминират най-вече компании, които принципно не правят друг тип камери. Да вземем за пример GoPro. Компанията няма апарати тип сапунерки. Contour пък никога не е правила дигитален SLR. 

Сега обаче имаме нов претендент за пазара. При това не кой да е, а Sony

Една компания, която години наред се доказа с висококачествени камери от всякакъв тип. Дали това важи и за нейния Action Cam HDR-AS15? Да видим…

В пакета откриваме калъф, който е устойчив на удари и с помощта на който може да се гмурнете на до 60 метра дълбочина, без да се притеснявате, че може да съсипете джаджата. Налични са и 15-грамови плоски и заоблени закрепващи елементи със залепване, 15 г., устойчиви на вода и прах. Отдолу пък откриваме стандартна поставка за триножници.

Да, калъфът е водоустойчив, но стерео микрофоните в предната част на камерата не са открити. При това положение звукът, който ще получите няма да е кой знае какво. Чрез съответните аксесоари, които се продават отделно обаче, това може да се промени.

Стига да искате, може да обърнете 2.7-инчовият LCD екран към вас и да използвате екшън камерата и като традиционна, но реално това не е нейното предназначение.

По отношение на размер и тегло Action Cam е наистина впечатляваща 

Тя е супер компактна – 47 x 82 x 24,5 мм (височина, дълбочина, ширина). Тежи само 65 гр (без лента и батерия). 90 гр с батерия NP-BX1 (включена е и приставка, благодарение на която може да ползвате и NP-BG1).

В задната част откриваме голям бутон за запис, както и щифтче Hold, благодарение на което няма да започнете да снимате (или да спрете), без да искате. Тук, под малка плъзгаща се вратичка, се намира и слотът за microSD и Memory Stick Micro карти. Наличен е и външен mic жак, което е рядко срещана характеристика при екшън камерите.

Чрез малкия LCD екран отдясно

ще преглеждате настройките и ще ги променяте с помощта на два малки бутона. Те не са достъпни през водоустойчивия калъф, така че ако искате да направите нещо повече от това да стартирате или спрете записа, ще трябва да я извадите от него.

Налични са пет MP4 опции за запис: 1080p30, 720p120 (за 4x слоу мошън кепчър), 720p60 (за 2x слоу моушън кепчър), 720p30 и 480p30. Камерата разполага и с дигитален стабилизатор на изображението и може да създава клипове на забързан каданс (time-laps) чрез 16-мегапикселови снимки. Няма обаче опция за направата само на една снимка или на множество наведнъж.

Ъгълът на видимост на обектива Carl Zeiss Vario-Tessar е 170 градуса, стига дигиталният стаблизатор на изображението да е изключен. Пуснете ли го, той става 120 градуса. За разлика от модели като ContourRoam 2 обаче (възможно е 270-градусово въртене), тук не може да въртите/насочвате обектива.

HDR-AS15 разполага и с Wi-Fi 

От една страна – може да прехвърляте клиповете си по безжичен път, а от друга – да контролирате камерата дистанционно с помощта на вашия смартфон (през приложението за iOS или Android). През неговия екран виждате това, което и камерата. Дори може да задавате команда за снимане или да променяте настройките на разделителната способност. 

Що се отнася до качеството  на снимане, картината е ясна и детайлна. При 1080p може да снимате с 60 кадъра в секунда, 2x и 4x слоу мошън кепчър също са доста полезни. При по-динамичните кадри обаче се забелязват някои дигитални артефакти. Синьото небе пък понякога излиза обезцветено, особено в сравнение с камери като Hero3.

Качеството на аудиото също е доста впечатляващо, но както вече стана дума – с наличния калъф микрофоните не са открити. Нужни са допълнителни аксесоари.

В заключение

По отношение на цена-качество получавате точно това, за което сте си платили. Камерата е лека и компактна. С нея се работи лесно, разполага с доволно голям набор от опции и прави прилично видео с много добър звук. Wi-Fi определено е бонус, макар че с него със сигурност ще изтощите батерията по-бързо. 

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ фото и видео
Фоторамка: Diva DF8V 20
Фотоапарат: Fujifilm FinePix F600 EXR 18
Плейър: Hyundai HMB L-110 11
Фотоапарат: Nikon Coolpix P500 10
Мини плейър: Mustek MVP730T 10
Мултимедиен плейър: Diva FX79 10
Дигитален плейър: WD TV Mini 9
Адаптер: Targus USB 2.0 Multi-Monitor Adapter 9
Фотоапарат: Panasonic Lumix G10 9
Конзолен аксесоар: Roxio Game Capture 8
ДРУГО ОТ Sony
Плейър: Sony NWZ-W202 10
Мишка: Sony Vaio VGP-BMS55 Bluetooth 10
MP3 плейър и говорители: Sony NWZ-E463K 10
Диктофон: Sony PCM-M10 4
Плейър: Sony NWZ-S738F 3
Безжична колонка: Sony SRS-BTV25 1
Мтел стартира приордъри на Xperia XZ1 0
Sony Xperia XZ1 е вече във Виваком 0
Фотоапарат: Sony Cyber-shot DSC-TF1 0
Sony подарява билет за мача Ювентус-Барселона 0