facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Да поговорим честно за PC Mania
Интервю | 14.09.2014 | автор: Пламен Димитров


оценка:
Производител:
Издател:
Жанр:
Сървайвъл хорър
Платформа:
PC

Уважаеми читатели,

Аз не съм най-добрият говорител. Ако ме срещнете на улицата и ме заговорите, разговорът със сигурност ще съдържа доста „ъъъ", „ааа", „амиии..." и други подобни междуметия. Ето защо явно между нас се е създала някаква бездна. Метафорично казано, подхвърлям Ви разни неща през едвам открехнатия прозорец на колата си и бързам да го затворя и да отпраша, преди да сте ме засипали с минуси, както повелява традицията. Някои неща не остават разбрани от всички, изгубват се между десетките коментари, някои съм ги написал само във Facebook, пък Вие не влизате там... Получава се някакъв развален телефон.

Ето защо, ще се помъча да събера на едно място всички важни точки, които смятам, че е важно да знаете, за да си направите съответните изводи.

 

1) PC Mania е мегакорпорация с десетки служители

Това е първият и най-опасен мит. Виждам, че битува, по десетките мнения „това защо го няма отразено", „за тази игра защо не е писано" и така нататък. Истината е, че екипът спокойно можем да се поберем около една маса и да пием по бира - действително, често го правим. По PCM в момента работят (плюс минус случайните включвания) петима души. Всички без изключение имаме и други занимания. Времената с големия екип са в доброто старо хартиено минало.

Защо го казвам - когато поискате отразяване на някоя новина или игра, вероятно смятате, че ги пропускаме с някаква зла задна мисъл. Мързи ни, платили са ни, немарливи сме - подозрения могат да се намерят доста.

Не е така - просто за толкова ни стигат силите. Не го казвам като оправдание. Вие не сте длъжни да ни влизате в положението и не го очаквам от Вас. Но това е реалността - това е фенски сайт, правен от фенове за фенове. Ако не правим нещо, то е, защото още не сме стигнали до него, или имаме да правим нещо по-важно. Ако смогнем, ще отразим всичко, но за момента е невъзможно.

Същото е и с новините. Знаем, че с право претендирате за актуалност. Човекът, който се занимава с тази част, е професионалист с огромен опит - уверявам Ви, че знае кое е важно и кое е актуално. Но пак ще повторя - толкова са ни възможностите. В момента РСМ не е в състояние да е breaking news сайт. Ако приемете тази реалност и ще сте по-доволни. Стараем се да подобрим положението, но това не става за два дена с магическа пръчка.

 

2) Тук царува някаква тирания

През април дойде лошия Stealth и от тогава потушава всяко негативно мнение с железния си ботуш. Комплексар някакъв.

Ако се загледате по-глобално, сайтът е също толкова свободен, колкото и допреди година. Единствено искаме от Вас да спазвате двете условия, описани под всяка кутийка за коментари - пишете по темата и спазвайте добрия тон. Това е и част от причината да пиша този текст - не искам във всяка новина и статия да ме посреща коментар „а за тая игра кога", „защо ми го няма коментара", „защо ме баннахте", „ПеЦе селяни" и т.н. Такива коментари са вредни и се махат не защото съм лош, а защото не им е мястото там.

Никога не съм трил и никога няма да изтрия добре обмислен коментар по темата без обиди, ако ще да е най-негативния на света. Но има елементарни правила, на които държа. По настояване на няколко потребители вече няма безцеремонно да изтривам коментари - ще пиша за всеки причината за премахването му. Вярвам, че това ще подобри комуникацията между нас.

 

3) РСМ2.0 е провал

Зависи откъде погледнем въпроса. Ако сте очаквали тук да се появят всеки ден по десет статии, да, може да се нарече провал. Обаче - самият факт, че за няколко месеца публикувахме десетки фенски статии и все още пристигат такива, въпреки, че спряхме плащането, превръща лично за мен инициативата в гигантски успех. Не бяхме правили подобно нещо и то проработи до голяма степен за целите, които си бяхме поставили.

Е-списанието също не е провал. Да, не излиза със същата регулярност като хартиеното едно време, но и ние в голяма степен все още се учим как се случват нещата. Разберете - това не е старата PC Mania. Много неща се преоткриват наново, колкото и смешно да изглежда.

Понякога попадам на ехидни коментари в стил „на бас, че ако ви плащахме и за сайта, щяхте да сте по-чевръсти". Ами... да, така е. Така всъщност работи целият свят. За качество се плаща. В случая ние се опитваме да създаваме качество без пари, за да натрупаме добра воля сред Вас и след време да излезем на някакъв плюс. Ако Ви се струва, че всичко става много бавно - прави сте, но се случва възможно най-бързо.

„Никога няма да дам и стотинка за PDF!" Разберете, никой не Ви кара! Това е нещо, което предлагаме и което Вие имате възможност да приемете или да отхвърлите. Стараем се да го направим по-добро, за да Ви е по-интересно, но - отново - възможностите ни са ограничени.

 

Ето и кратко Q&A за tl;dr поколението:

- Защо не сте като Gamespot? - Нямаме техните ресурси и възможности. Кофти късмет.

- Защо няма ревю на играта Х? - Не сме стигнали до нея или не ни е интересна.

- Защо ми изтрихте коментара? - Не е по темата или е откровено провокативен/тролски.

- Платиха ли ви за статията за играта Y? - Не.

- PC Mania пропадна съвсем. - В сравнение с кога? Със списанието? То не съществува, така че сайтът се справя по-добре, струва ми се.

- Оправдавате се. - Пред никого не се оправдавам. Казвам каква е реалната ситуация. Добри или лоши - ние сме си такива. Можете да останете тук и да видите как се създава нещо ново или да отидете някъде другаде. Не ми се иска да избирате второто, но не мога да Ви спра.

 

Надявам се това откровение да се приеме по начина, по който беше съчинено - като приятелски жест, който да стопи пропастта между фенове и безличната PC Mania, за да превърне връзката във фенове и Пламен, Иво, Дидо и т.н. Може би е безкрайно наивно и ще изглежда лигаво за мнозина от Вас, но е важно да го кажа на място, където ще бъде видяно от всички. Повече не искам да водя словесни дуели в коментарите по тези теми - казвам го често, но този път наистина е финално. Можете да изкажете критиката си по много начини - по мейл, във Facebook и други. Но нека коментарите са по темата.

Благодаря за вниманието. Ще се постарая да отговоря на всички коментари под тази статия, ако са останали неясни моменти. 

напиши коментар
 

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 15.09.2014, 17:37 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 18:01 ?.

1 въпрос:Защо съравайвъл хорър?
2- "Човекът, който се занимава с тази част, е професионалист с огромен опит - уверявам Ви, че знае кое е важно и кое е актуално."
Така,днеска M$ купи Mojang и Minecraft.Сега ако ми кажете,че не е актуално и важно...и кой е този човек, ако не е тайна?Аз не очаквам да пишете АБСОЛЮТНО всичко.Просто да има някакъв план, който да се спазва.Примерно всеки ден по 3-4 новини.Но сегашното е..ами зле.Вървите към правия път няма спор.

Не е по темата,но... https://www.humblebundle.com/store

134 мнения
профил »
Terwell каза на 16.09.2014, 10:13 ?. :

1) Често работата по сайта си е сървайвъл хорър.
2) Има такъв план и всеки ден излизат 3-4 новини. Просто ги подготвяме от предната вечер, тъй като през деня имаме други занимания. Затова и някои изглеждат неактуални, или реагираме бавно на събития. Пак казвам - не сме сайт за горещи новини, не претендираме да сме такъв, не обещаваме такива.

2755 мнения
профил »
Zlob каза на 15.09.2014, 17:43 ?. :

Г-н Димитров ( може и да сме един набор или мой близък, но няма как да го знам това), направо е жалко че по този начин трябва да се обяснявате на някакви индивиди, чиито мозък е крайно недостатъчен да разбере за какво става въпрос и що за сайт е това. Чиста проба тролене от тяхна страна си е и ако могат по-добре, нека заповядат. Аз нито един път не съм се оплаквал или хулил че дадена новина липсва или има нещо неотразено. Просто съм се научил да изключвам другите гейм сайтове и съм приел този като мой център на гейм вселената - каквото се публикува, това ще знам. Ако някоя новина закъснее или изобщо не бъде публикувана, който иска да да пусне един линк с цел да подобри общността и комуникацията тук, но ми е писнало с всеки подобен коментар да се изкарват едва ли не велики и по-можещи и знаещи от вас. Грозно е и показва колко инфатилни хорица има тук. Пожелавам успех занапред и дано наистина в един прекрасен момент да излезете на плюс от цялата работа!

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 15.09.2014, 17:45 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 18:45 ?.

Бих допълнил че очакванията на феновете тук са според възможностите ви!
Приоритет са новините и клиповете... ревютата нека се съставят както от вас така и от потребителите и не на последно място "лични мнения за прогреса и културата" Всичко останало може да бъде отложено!
Старайте се качествените и смислени / забавни новини да съставяте... защото боклучавите новини май са ви приоритет... (нищо лично)
Относно клиповете... без значение какви...просто нека бъдат повече и по често!
Секция "лични мнения за прогреса и културата" има много добър и актуален ориентир!
Като цяло ви разбираме... малцина сме потребителите тук, които са ви старши фенове и поддръжници...!
" РСМ2.0 е провал ..." напротив... даже е много добра еволюираща се инициатива!
Относно Електронното списание - отлично!

(Профилът ми може да е създаден 08.2007, но Ви следя сайта от 2005!
Лека подробност...откакто попаднах случайно на ваше списание от юни 2005 - корица " Guild Wars", оттогава ГРИЖЛИВО си пазя всички излезли хартиени списания и почти всеки ден съм и в сайта!
Ще продължавам да ви следя до самия край... т.е. когато комуникациите по целия свят спрат поради някаква си причина за много дълъг период... примерно...)

Винаги когато имам почивен или свободен ден, сутрин най-важните 3 неща са ми: лекото и ароматно кафенце, приятната сутрешна музичка ( Light House вокалчета) и задължителен сърфинг в pcmania.bg... просто навик!

Успехи!

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 15.09.2014, 17:55 ?. :

Мхмм...значи veluvian написа доста добър коментар относно този въпрос в темата "новата и позакъсняла PCmania", който според мен съвпада 90/100 с мнението на повечето читатели тук...поне се надявам де. Другите 10(предполагаеми) процента...еееми хейтъри винаги ще има, винаги ще има някой недоволен от нещо, независимо какво е то, винаги някой ще мрънка, ще хленчи и ще се оплаква. Това е интернет все пак, няма как да е иначе.
А аз лично не смятам, че ПСманиа 2.0 е провал. Никак дори. Но и аз не съм от геймърите, които трескаво следят всички новини, които стават на геймърският фронт(а такива явно има много), щото просто не си заслужават, а и дали ще го науча сега или седмица по-късно, след като въпросното нещо ще бъде реалност след няколко месеца, хич не ми и пука особено. Има го и това, че в момента вървите малко бавно, нооо пък мисля, че сега есента и зимата ще се засилят доста нещата.
Единственият сериозен провал на 2.0 е, че трябваше да стане много, много по-рано, преди да си изгубите повечето читатели. Аз самият не влизах доста дълго време и всъщност напълно случайно видях, че ситуацията се е променила коренно и се реших отново да го посещавам.
Та така...keep walking.

39 мнения
профил »
SG_MelonHead каза на 15.09.2014, 18:00 ?. :

PC Mania е класика и ще си остане в сърцата ни, колкото и каквито промени направите, всичко е за добро. В крайна сметка правите нещо в името на гейм културата, а това е най-важното.

Иначе една идея от мен: PC Mania crew - fan среща на по биричка някъде из Софията (event във Фейсбук напеример) би било адски готино !

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 15.09.2014, 18:01 ?. :

Нямам очаквания от РС Мания, защото:
-нито им плащам пари
-нито съм им шеф,
*-нито те на мен.
_____________Просто сякаш като почна PCM2.0 изведнъж ни заляхте с новини ден след ден, а сега просто като няма новини всеки ден и хората почват да задават въпроси и така.
______________Създайте сайт(формуляр или квото и да е там) в който потребителите да публикуват информация(новини) в различни категории(потвърдено,слух и т.н) за различни игри и т.н.
_______________Вие си влизате гледате кой е писал новина(да е на чист и грамотен български) и съответно си ги одобрявате и те се показват в новини и т.н. Не казвам вие да спрете да поствате новини, просто позволете ние да помогнем(ХОРАТА СЪС СВОБОДНО ВРЕМЕ И ЖЕЛАНИЕ).

***Естествено се рискува от публикации типа копи/пейст(съвет ако тази идея се осъществи: потребители, преработвайте темите).Те това е от мене(за сега)

1715 мнения
профил »
Danivanov каза на 15.09.2014, 18:30 ?. :

Пфф, и копи-пейст да са новините, знаеш колко ше ми дреме, ама пари трябва да се бутнат за такъв ъпгрейд, какъвто описваш.

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 15.09.2014, 18:39 ?. :

За това е идея, аз само я предлагам(като вероятно е минала през ума на колектива и на други потребители), реализацията зависи вече от други хора, пък ако имах възможност щедро щях да я осъществя!

197 мнения
профил »
Kompira каза на 15.09.2014, 18:04 ?. :

Много добра статия! Беше време да си кажете каквото мислите, а не само да си извъртате очите, след поредните неконструктивни критики(ако могат дори така да се нарекат). Хареса ми тонът, в който е поднесена. Нито прекалено груб, нито прекалено мек, а откровен. Аз лично, никога не съм си купувал хартиеното издание, нито ще си купя ПДФ-а - просто не ми харесват такива неща. Не чета вестници и списания дори телевизия не гледам, така че и ТВ канал да имахте не бих го гледал. Сайтът, обаче, го следя редовно. Няма значение, че новините излизали по-късно и нямало ревю за едиси коя игра - просто ми харесва и ми доставя удоволствие. Никога не съм си купувал игра на база на 1 ревю или видео независимо кой сайт. Това е всъщност и единственият гейм сайт, който чета, въпреки че чета и ревюта на игри от Технологични сайтове( kaldata, tomshardware). Така че за мен не е важно да излезе ревюто точно на деня, защото мога да изчакам, но когато го прочета да е добре направено и най-вече в забавен стил. Много хора, с youtube канали, могат да правят забавни ревюта, но дайте да си кажем честно, че техния хумор не е като нашия(а и език). Независимо какво аз ще продължа да следя сайта, така че продължавайте да ни радвате и успех!

163 мнения
профил »
Pravilnika каза на 15.09.2014, 18:04 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 18:14 ?.

На мене, въобще не ми пука дали новината,която пускате на сайта или играта, на която сте направили ревю е актуална.Както Вие казахте, има си доста по-напреднали сайтове за тази работа. На мен си ми е достатъчен кефа всеки ден да влизам в сайта и да почне да ме огрява едно носталгично чувство, което веднага ми оправя деня.

291 мнения
профил »
bushido каза на 15.09.2014, 18:06 ?. :

PC Mania, не сте длъжни да се обяснявате защо триете определени коментари. В нито един развит форум админите и модераторите не правят това. Написаните правила са затова, за да се спазват. Тук има достатъчно хора, които ценят вашия труд и без да пишете тази статия. Тролове винаги ще има и винаги ще пишат, дали от скука, липса на внимание и приятели или от неизразходвана енергия, поради липса на гадже или пари за проститутка. Пожелавам ви успехи и бъдете здрави!

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 15.09.2014, 18:21 ?. :

Това е за хората които не разбират с добро,за това им се обяснява!

39 мнения
профил »
Tiger каза на 15.09.2014, 18:22 ?. :

Браво! Време беше за подобен материал. Не съм недоволствал, и не съм мрънкал, за забавени ревюта, или статии, ако е имало запитване от моя страна относно забавено списание, или gamecast е било в рамките на добрия тон. Но наистина има нужда от подобно уточнение от Ваша страна, а който разбрал, разбрал.
Относно предложението на @crysis2 за включване на читатели на сайта, в подбора и публикуването на новини. Сигурен съм, че има доста потребители, които са се доказали като сериозни читатели на сайта и списанието, на които можете да гласувате подобно доверие и отговорност. Сигурен съм, и че биха се съгласили да помогнат с инициативата безвъзмездно. Предполагам, че и технически може да стане това, без тези потребители да се намират в редакцията на списанието, или дори и в София.
Поздрави и продължавайте в същия дух.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 15.09.2014, 18:29 ?. :

Оценката ми се струва прекалено занижена, а и жанрът май клони повече към екшън с елементи на разсъждение, отколкото хорър, но всичко останало е ОК.

967 мнения
профил »
Serious Sam каза на 15.09.2014, 18:32 ?. :

Платформата е правилната - PC!

404 мнения
профил »
Revive_ каза на 15.09.2014, 18:34 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 18:42 ?.


Най, Най-доброто послание което някога съм гледал ! https://www.youtube.com/watch?v=AYC8fTv2jp4

967 мнения
профил »
Serious Sam каза на 15.09.2014, 18:37 ?. :

на ти минус от мен. :D
I do it for the lulz

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 15.09.2014, 18:40 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 18:40 ?.

На ви и на двамата минуси!
I do it just for fun.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 15.09.2014, 20:46 ?. :

Говори ли лошо за мен, че любимите ми реклами(тази включително) все са на уиски...

154 мнения
профил »
dstalev каза на 15.09.2014, 21:17 ?. :

@nightwarrior, предполагам, че се дължи на факта, че производителите на алкохол са принудени от закона в много държави да рекламират продукцията си косвено, затова се налага да залагат на такива послания.

Иначе рекламата не я бях гледал, но е желязна. Повече такива биха освежили рекламните блокове на телевизиите сред морето от дамски превръзки, прах за пране и илачи за диария.

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 15.09.2014, 21:54 ?. :
Редактиран на 16.09.2014, 10:39 ?.

В интерес на истината я въртяха и тук преди дооооста време, харесах я точно от наша телевизия, след тва я издирих и в оригинал. Не става въпрос само за завоалираноста и послания като това. Повечето реклами на Jameson също адски ми допадат, а там са си откровено щиротии, но пък са забавни(повечето).

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 16.09.2014, 07:21 ?. :

@nightwarrior: Това показва че знаеш какво да пиеш, а няма лошо в това ;)

49 мнения
профил »
Till.Lindemann каза на 15.09.2014, 18:36 ?. :

абе PDF-чето не е лошо, да си го хвърлиш на телефона и да си четеш от време на време, пък било и то само в кенефа
става въпрос за някви ДВА ШИБАНИ ЛЕВА на месец. пък една кутия цигари на ден са 5лв

57 мнения
профил »
krriiissss каза на 15.09.2014, 22:07 ?. :

Не всички пушат.

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 15.09.2014, 19:33 ?. :

Кефи ме как сте го написали, дори и в края с Q&A сте го направили, дано Ви разберат хората, за които го пишете.

Късмет пичове.

94 мнения
профил »
sauron93 каза на 15.09.2014, 20:09 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 20:28 ?.

В продължение на 1 година (и сега от време на време ) под абсолютно всяка тема беше тролл фест. конзоли срещу ПЦ. '' просто за толкова ни стигат силите'' ми хубаво , защо не си разширите екипа с още няколко човека , предполагам ще има много желаещи със свободно време , все ще хванете още 1-2 ма . '' Стараем се да подобрим положението '' Как ? От 2 години ползвам сайта и не съм видял никакво подобрение , даже напротив струва ми се че активността на сайта спадна . Можете да промените малко дизайна на сайта , всяка седмица най-епичният коментар да изписва отстрани още като влезеш в сайта или пък да има специална анкета която всеки човек да гласува ревю на коя игра иска и да се прави за нея а не само за тази която '' на вас ви е интересна '' както се изказахте самите вие. Може да направите толкова много лесни неща които ще динамизират сайта ,както казах щом нямате сили дайте шанс на още няколко човека може и да са от форума или ваши приятели има много хора със свободно време ,даже и да превеждат статии от чужди сайтове пак ще имаме прогрес но ние като народ нямаме това вътрешно убеждение , мотивация и желание за подобрение .

ВАЖНО : Не целя да обидя някой от екипа но просто не съм много доволен от работата ма екипа ви , все пак благодарим че ви има .

134 мнения
профил »
Terwell каза на 16.09.2014, 09:45 ?. :

Това е идеята на фенските ревюта в PCM2.0 - хора с желание да творят да имат място, където да публикуват материалите си. Горе-долу се получава. Разбира се, стараем се да намираме нови хора, но това си е време и усилия, които много малко хора могат да отделят само за идеята.

За платени ревюиращи за момента нямаме пари. Толкова е просто. Сега работещите по РСМ (забележете, работещите "по", а не "в" РСМ, защото никой не работи само тук) получаваме символични суми. Няма да казвам точно какви, че ще ми се смеете.

Важно е да се знае, че екипът беше почти напълно сменен през април тази година, така че не мога да поема вина за неща, случвали се преди две години. Сега тролските войни са ограничени, има повече материали, при това в сравнително сухи месеци. Прогресът се забелязва.

769 мнения
профил »
Soviet Reunion каза на 15.09.2014, 20:16 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 20:20 ?.

На умряло куче нож не се вади. ;)

А иначе щом сайта ви е от фенове и за фенове, защо не направите един експеримент и не дадете на някои фенове правото да пишат новини?
Само това, без право на администрация, ако ви е страх че с нея ще се злоупотреби. ;)
Някои хора имат достатъчно свободно време, и защо да не го вложат в нещо позитивно, вместо да пишат глупости като коментари?
Не смятам че е много трудно да се получи една информация отнякъде, и не да се препише, а просто да се извлече нужното и да се представи в един различен вид като новина в сайта.
Дано не прозвучи нахално, но съм готов да участвам в подобен експеримент, и съм убеден в неговият успех. Именно затова го предлагам. Разбира се всичко това ще става безплатно и всеки ще губи това право ако екипът прецени. ;)

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 15.09.2014, 21:01 ?. :
Редактиран на 15.09.2014, 21:03 ?.

Хм, докато четох ми хрумна почти същата идея. По принцип често вися в един фенсайт на Милан(да, знам, че напоследък са мегазле, ама то затова е любов, щото е необяснима), та там потребителите имат право да пускат статии, горе-долу на принципа на ревютата на фенове тук. Това обаче ще създаде нови проблеми, там има редактори, които доста често проверяват изпратените статии и ставащите, биват публикувани. Тук това е малко по-трудно откъм реализация по няколко причини - там информацията е доста по-малко(все пак става въпрос за само един отбор), редакторите са суперентусиасти и именно затова толкова често проверяват написаното(любов, какво да я правиш). Не знам дали идеята на Токсик е добра, но на мен ми изглежда такава. Пак казвам, трудно е да стане тук, особено при по-малък екип.

Иначе, на тези които могат да разсъждават, тези неща горе са им малко или повече ясни. Задължително искам да отбележа, че РСМ2.0 е успех, чакай да го напиша както трябва - Успех. Самият факт, че се генерира съдържание, което е интересно и ни запознава с игри, които едва ли бихме видяли си е нещо ново. Идеята да се плаща на пишещите по начало не ми стоеше добре, така де, ако си фен на играта, наистина ли ти трябват пари за това, че най-малкото си я рекламирал пред геймърите, според мен не.

Едиственото, което ми се ще да виждам повече са видеоревюта. Да знам, че това е времеемко занимание, знам че не е щрак микрофона и готово, но точно тези видеа ми идват много готино(по неясни за мен причини).

А, да, и онова за забрана на коментари на потребители за известно време след създаването на нов профил, наистина би било добра идея за борба със спама и мултиакаунтингът, който се вихреше напоследък.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 16.09.2014, 09:49 ?. :

Никой не е изразил желание за нещо такова до момента. Иначе принципно няма някакви пречки. Всеки, който има желание да се включи по някакъв начин, може да пише на pisma@pcmania.bg или директно до мен на plamen@pcmania.bg.

Обаче не си представяйте някаква супер автоматизирана система, защото ще изисква промени по сайта, а тази тема засега е табу.

189 мнения
профил »
Baldur каза на 15.09.2014, 21:11 ?. :

От темата няма смисъл. Не защото НАИСТИНА няма смисъл, а защото няма НИКАКЪВ смисъл екипът да се оправдава пред банда измекяри с твърде много свободно време, пишещи тук, защото нямат какво друго да правят.

Екипът, разберете, че на тези хейтъри (мразя чуждици, защото съм задръстеняк) им трябва жена и социална среда, не тема. Нищо няма да промените. Вършете си работата, прибирайте си заплатите от това, което изкарате покрай рекламите и Е-списанието и това е.

Не казвам, че няма полза от троловете. Те задвижват темите, когато наистина компетентните се страхуват да го сторят. И мненията им са по детски забавни и плашливо безинтересни по отношение на грамотност, култура и битие. Но винаги ще е така. Ако не е едно, ще е иначе.

Направо го трийте всичкото и си гледайте работата. Когато няма пари да се отиде на Е3, ще има нещо друго. И така до припадък.

13 мнения
профил »
azonzi каза на 15.09.2014, 22:09 ?. :

От статията разбирам, че PC Mania в момента има екип от 5-ма души, всички от които 5-ма души нямат по половин свободен час на ден, че да напишат по 2 новини и да стават по 10 на ден. Тези 5-ма души явно имат доста сериозни странични занимания, понеже явно не играят чак толкова редовно нови игри, поради което няма и ревюта.

И в крайна сметка се оказва, че 5-мата души всъщност са фенове и пишат за фенове? Ами, не, не сте. Не сте фенове. Вие сте всичко друго, но не и фенове и недейте да се описвате по този начин. И то чрез оправданията от горната статия. Които са меко казано несериозни. И детински.

Вие 5-ма души имате един сайт, за какъвто мнозина в България могат да си мечтаят. Със стабилна и вярна аудитория. Която ви посещава постоянно. Очевидно я приемате за даденост - това може да ви изиграе лоша шега...

И ако някой каже нещо - да, имам достатъчно опит и да, знам колко работа могат да свършат двама сравнително мотивирани човека. Знам и един какво може да свърши като количество работа. Онова, което се върши в PC Mania днес е равносилно на един-единствен неособено мотивиран човек. Няколко новини дневно (ако изобщо има такива) и тук-таме 1-2-3 пъти месечно ревю. "Ако някоя игра е достатъчно интересна". Макар че примерно Sacred 3 не е бил никак интересен, ама пак има ревю... странно.

Като цяло е видно, че има някакъв разкол в екипа ви, че не се работи. Може би е по-добре да се борите с него, вместо да се оправдавате нелепо. Да, PC Mania е марка, която се помни от поколения геймъри - вие се принизявате до евтини оправдания в стил фейсбук статус, вместо да вършите работа.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 16.09.2014, 04:18 ?. :
Редактиран на 16.09.2014, 04:30 ?.

Понеже си единственият, който не се впечатли от словото на главния, ще те удостоя с отговор. Нещата, които той е написал, са така - има още фактори, които допринасят за очевидната ни демотивация през последните месеци, както и за невъзможността да се направи редизайн и да се отвори сайта като платформа за всички желаещи да пишат. Тези неща обаче не можем да ги дискутираме, по ред причини.

Мога обаче да кажа това - заплати не взимаме. Работим на плаващ хонорар и един от принципите на собствениците на РСМ е че не може да пишеш тук и да не бъдеш възнаграден за труда си. Заради това за вашите материали се плащаше - в един момент имаше такива от вас, които взимаха от тази медия повече пари отколкото всеки друг от нас. Пак заради този принцип аз, който съм фен на РСМ от онези тъмни времена, в които беше хартиено списание и си предлагам услугите безплатно от 2009 насам, чак сега успях да вляза в екипа. И то, забележи - не за пари, а заради фенщината. И това винаги е било така - ако някой ти каже, че работи или е работил в РСМ заради пари, ще си отрежа главата с нокторезачка! Изкараните пари от списанието (които дори в този формат търпят санкции в размер на проценти за разпространител, медия и държава) сме ги влагали в сайта - с част от тях например се плаща абонамента за SoundCloud, за да може да качваме подкаста там и да го сегментираме за ваше и наше удобство. Пари ходят и за Фейсбук реклама, а помните ли, че по едно време раздавахме и игри? Те откъде дойдоха според вас? Купихме ги с парите от списанието - вашите пари. И ги върнахме обратно при вас. Та - хайде да не говорим за "кинтьи" повече, става ли?

Пламен е сложил като "жанр" на тази статия "сървайвъл хорър", защото на моменти си е точно това - когато трябва да почистиш една тема от тъпите коментари, това става коментар по коментар - виждаш само част от тях, често пъти дори не са по реда, по който са в сайта, заради множеството редакции. Казват ти да напишеш за някоя игра, и имаш два дни. Кога да я инсталираш, кога да си ходиш на основната работа, от която си изкарваш хляба и кога да играеш, пишеш и не дай си Боже, да монтираш видео? Истина е, че мотивираният човек е голяма сила - през април трима души го доказахме. Само че нито един от нас не беше спал повече от три до четири часа на нощ, а моята приятелка беше на път да ме напусне.

Ревюта на поне половината стойностни заглавия, излезли през лятото има. Дадохме си почивка, защото е нормално човек да може и да си отдъхне. Иначе влизаме в стереотипа за дебелия, пъпчив геймър, който няма социални контакти. Лично аз бях неописуемо демотивиран и имах нужда от време да се осъзная. Сега нещата са различни и макар да не отговарям за новините, обещавам че ревюта и видеа ще има - и ще се постараем да покрием ВСИЧКИ ААА заглавия, които се очакват тази година.

Прав си за още нещо - стига оправдания! Запретваме ръкави и се хващаме в работа. Окей?

967 мнения
профил »
Serious Sam каза на 16.09.2014, 05:31 ?. :

@ Д. Каролев

Абе това не помня дали го говорихме на ПСА, ама за какъв възбуден мъжки полов член ви е да плащате за soundcloud за подкаста? Абе правите си звукозаписа, лепите му ено лого на PCM, пускате си го в Youtube или Vbox7... Хем е безплатно, хем отвсякъде можеш да си влезеш да го видиш, хем да си го свалиш и да си го слушаш офлайн ако искаш /download helper/... Не знам колко пари гълта, ама пак ще спестите някоя-друга стотинка.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 16.09.2014, 10:10 ?. :

Знаех си, че някой ще приеме горното като оправдание, но какво да се прави.

Първо, новини и статии не се правят за половин час, но това няма смисъл да го обяснявам - нито ще ми повярваш, нито има значение, дори да ми повярваш.

Повтарям, въпреки протеста ти - ние сме фенове и толкова. Не сме професионални журналисти (макар и повечето да сме минали през такъв етап в кариерата си, някои все още са, но по други места). Не сме критици. Ние сме хора, които искат да кажат нещо за любимото си занимание. Действително сме късметлии да имаме такава аудитория. Бъркаш, ако смяташ, че я пренебрегваме. Ако ви пренебрегвахме, такава статия нямаше да има, коментарите нямаше да се наблюдават и така нататък.

Бъркаш и в бройката - през август е имало шест материала за игри, без да броим всички други статии, които също отнемат време. Бройката 1-2-3 е от миналата година, когато ситуацията беше друга.

Най-официално те каня да ни изпратиш един материал. Не се заяждам, знам, че не ти е работа - направи го за себе си. Виж колко труд отнема проучването, тестването, писането, намирането на допълнителни материали, линкове и снимки. Засечи колко време отнема да го направиш на видео. После го направи още 29 пъти, за да запълниш един месец. След това ще говорим за мотивация.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 16.09.2014, 06:44 ?. :

Единствената точка от написаното, с която не съм съгласен, е следната:
"- Защо няма ревю на играта Х? - Не сме стигнали до нея или не ни е интересна."

На вас може и да не ви е интересна, но имате немалка аудитория, която разчита на професионализма ви и е твърде жалко в отговор на въпрос за липсващо ревю да види, че играта не представлява интерес на никого от екипа. Длъжни се поне заради все още активните си читатели да си дадете малко зор. Предполагам писането на ревю за посредствена игра като Sacred 3 не е било лесна задача, но евала ви правя, че сте отделили време и за нея.

След като набрахте скорост от известно време насам, нормално е повечето да са разочаровани от бездействието в последно време - сякаш това вашето беше моментен устрем и по някаква причина ви е писнало и сте се отказали. Силно се надявам думите на г-н Каролев да са истина и отново да запретнете ръкави и да видим сайта по-жив и по-пълен откъм съдържание. ;)

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 16.09.2014, 07:19 ?. :

Интересно "признание" (ако може така да го наречем, де), но само едно нещо ми остана неясно - защо? Не смятам че нито Stealth или Nvision е длъжен да дава обяснения, защо я няма новината Х и.т.н. Смятам че на всички им е ясно че екипът който поддържа сайта е много малък (освен ония хейтърите които си мислят че екипът е от близо 100 души).

Оплаквате се че ревюта на някои игри ги няма (в момента се сещам единствено за F.E.A.R 3), и РСМ ви дадоха възможност ВИЕ да им помагате с ревюта. Някои се навиха (Serious Sam примерно който има 3-4 статии), други се напъват но не им идва музата просто (визирам себе си), а трети изобщо не обръщат внимание и продължават да плюят. Ако и феновете и екипа работят заедно, РСМ може да стигне на по-голямо ниво ("В съединението е силата"). И след като размириците се спряха (засега), мисля че може да помогнем на РСМ стига и да искаме.

Фен съм на РСМ от 2000 година (първи брой ми е онзи с Диабло 2 на корицата), и уважавам Stealth, Иво и Nvision (както и останалата част от екипа която го кара малко по-потайно) за това което правят. Важното е че ревюта има, новините се публикуват, а под тях наистина се водят добри дискусии (докато не почне някой да се лигави). Върнаха ви списанието (както и да го погледнеш), понеже не се спряхте с това че РСМ трябва да се върне в хартиен вид. И сега ви идва много да подкрепите екипа с 2 лева. Това са 2 ЛЕВА по дяволите. Не смятам че ще стане нещо ако не пиеш кафе на любимото ти заведение примерно.

Тези хора се напъват да ви угодят, а вие пак недоволни. В крайна сметка, нали знаете че никой не ви задължава да влизате в сайта нали? Ако толкова не харесвате РСМ и идвате само за да си излеете дневната доза хейт, по-добре не го правете и по-този начин да не се стига до грозни конфликти и да занимавате екипа с глупости.

А за екипа, продължавайте напред с високо вдигната глава защото аз (сигурен съм че и много други хора) уважават труда ви. Айде това е от мен и скоро ще се опитам да завърша ревютата си.

134 мнения
профил »
Terwell каза на 16.09.2014, 10:00 ?. :

"Защо" има прост отговор - защото от месец във всяка статия или новина, без значение по каква тема, винаги се сблъсквам с един от следните три типа коментари:

1) "Къде е ревюто за еди си кое"
2) "ПС Мания съвсем пропадна, понеже..."
3) "ПеЦе мастър раса"

Тук давам отговори на тези три типа запитвания, за да се спре с това.

389 мнения
профил »
venenum каза на 16.09.2014, 15:37 ?. :

Спокойно!!!Учебната година почна,респективно и повечето коментари от този тим ще секнат.

Спете спокойно,грижете се за PC mania :)

1152 мнения
профил »
teodosi_ivanov каза на 16.09.2014, 14:47 ?. :

Може би искам само едно - повече хардуерни ревюта!

389 мнения
профил »
venenum каза на 16.09.2014, 15:34 ?. :

Тия дни просто не мога да ви се начудя.Как 30-40 годишни(поправете ме,ако бъркам с изключение на г-н Каролев:) ) са седнали да се обясняват на някви хлапетии....Не,честно от бая време съм тука и за това време съм научил всеки горе-долу колко струва.Единствените,които плюят по PC mania са някви ню фагове ака хлапетии и тия дето редовно си тролят.

Няма смисъл просто...Верните ви фенове ще продължават да ви подкрепят,а мрънкачите ще мрънкат....ТОЧКА

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 16.09.2014, 17:31 ?. :

Поправям те :) 25-30 годишни

466 мнения
профил »
Ronaldo9 каза на 16.09.2014, 15:58 ?. :

Такааа и аз да драсна един ред.Аз също съм от хората,които никога не са мрънкали,просто защото фактите от горната статия са ми пределно ясни.Не влизам в ПС мания,за да се информирам за новостите от индустрията,нито пък да видя ревюта на всички игри излезли тоя месец.На всеки поне средно интелигентен човек му е ясно,че в БГ нямаме ресурс,за да има гейм медия като Gamespot,IGN и тн.Аз влизам в ПС мания,защото ми е приятно да съм в БГ гейм сайт с "колеги" българи,защото съм фен на списанието от 1998г. и не на последно място,защото мога да науча нещо от другите потребители,което не съм го видял във всички всевъзможни чужди сайтове.Винаги съм уважавал хората от екипа.Много ми харесват ревютата,както сега така и преди години.Знам,че правите сайта за смешни пари и от любов към игрите.Мисълта ми е като на хората над мен,статията не беше нужна.Тея работи не ги разбират само хлапетиите дето влизат в чуждите сайтове,гледат една камара новини и си мислят,че това е много лесно,без реално да са пробвали самите те да напишат дори една малка статия,за да разберат какво е.Знам,че ви е дошло до гуша от троловете и от тъпи въпроси,но вие като интелигентни хора е нелепо да се обяснявате на деца.Пожелавам ви успех за напред и не се впрягайте толкова от глупави въпроси и тролене,просто баннвайте и трийте.

34 мнения
профил »
GodDeadGod каза на 16.09.2014, 17:36 ?. :

Какво стана със старата PC Mania, където се продаваха списания, същото ако знаете какво е станало и с PC Club-Gameplaybg, Преди време доста списания за компютри се продаваха а сега само едно виждам :(

5 мнения
профил »
liquidsnake каза на 16.09.2014, 19:34 ?. :
Редактиран на 16.09.2014, 19:35 ?.

Само едно ще кажа дано не изчезнете че за толкова години тъка свикнах с вас и между другото ревютата ви са на доста високо ниво

43 мнения
профил »
Cruella de Vil каза на 16.09.2014, 20:01 ?. :

Значи щом екипа който по принцип коли и беси е седнал да обяснява и да моли за милост тогава нещата за РСМ наистина не са добри.
Любимия ми сайт КАКВО ЩЕ ПРАВЯ БЕЗ НЕГО?

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 16.09.2014, 20:59 ?. :

Да моли за милост? Ама ти чете ли изобщо написаното преди да изтропаш(да това е думата) тоя коментар?

46 мнения
профил »
The_Final_Cut каза на 17.09.2014, 18:51 ?. :

Абе хора, недейте закрива сайта, аз всеки ден си го чета сутрин като си пия кафето. Стига глупости моля ви се...

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 17.09.2014, 19:49 ?. :

Ало, уж всеки ден си го четеш, пък таз статия очевидно не я прочете. Къде точно в статията видя, че ще затварят в сайта?

114 мнения
профил »
Gipo каза на 18.09.2014, 07:49 ?. :

От месеци имам желанието да напиша мое ревю за Diablo 3 от гледната точка на хардкор играч (защото HC си е една друга вселена и има какво да се напише, наистина) и да го изпратя за публикуване в PCM 2.0.(евентуално, разбира се). Имам желанието, имам и подкрепата на приятелката си хахаха. Но не намирам никакво време да седна и да пиша, чак се чуда как едно време си взех изпитите докато работех.
Та наистина свалям шапка на екипа на PCM - работят на друго място, поддържат личен живот и държат сайта на високо ниво. Да, държат го на високо ниво и то не само спрямо състоянието на сайта до преди по-малко от година.
Единственото ми съжаление е, че се налага да работите другаде и да поддържате PCM като хоби. Тежки времена са, но ви пожелавам нещата да се разраснат и усилията ви да бъдат солидно възнаградени :)

967 мнения
профил »
Serious Sam каза на 19.09.2014, 07:05 ?. :

Хардкор ревютата пълнят душата на геймъра. Даже да не разбирам нищо се чувствам като посветен в ебаси тайнството, докато ги чета. :D

360 мнения
профил »
pepito_18.1 каза на 18.09.2014, 13:52 ?. :
Редактиран на 18.09.2014, 13:53 ?.

като сте почнали да говорите честно (уж) аз имам няколко въпроса на които бих искал да получа отговор:

- кой и защо пише статии и новини очевидно фафоризиращи конзола или игра, нагледахме се на писания от типа на "най яката конзола плейстейшън", "играта на десетилетието TLOU", очевидно е за всички че не харесвате AC серията, не харесвате Watch Dogs

- докога ще толерирате разните му там играчи и токсици и другите им акаунти, триете безогледно и без видими причини постовете на всички останали а въпросните индивиди си пишат безнаказано каквото си искат и дори обиждат, има ли нещо общо това с факта че хората/човека пишещ новините станно има абсолютно сходни интереси с тях да не кажа че става въпрос за един и същ човек?


134 мнения
профил »
Terwell каза на 18.09.2014, 15:58 ?. :

- не фаворизираме нищо - нито платформа, нито определена игра/серия. Няма някаква конкретна политика винаги да се казва, че нещо е по-добро от друго. Това не пречи всеки от авторите да си има предпочитания. И тъй като сме малко на хора, личното мнение изпъква. Дори и в новините - правилно или не, всеки преценява за себе си, но за момента е така. Не виждам какво значение има въпроса "кой", така че го подминавам и нямам намерение да се връщам на него.

Лично аз харесвам и AC, и Watch_Dogs. За втората дори направих по-нестандартен материал, беше посрещнат с "платиха ли ви да пишете за тая ******* игра". Отново - лични мнения всякакви.

- тук се вкарваш в някакъв филм. Не фаворизирам и коментиращи - ако има коментари извън темата или нарушаващи добрия тон, се старая да ги махам. Точно с Токсик и Игра4а не е удачно да даваш пример - и двамата са били банвани, дори по няколко пъти, сега имат нови акаунти и общо взето спазват правилата. И на мен ми се иска комуникацията да е на по-високо ниво, но тя е такава, каквато си я направите сами.

5 мнения
профил »
Dani27 каза на 27.09.2014, 11:16 ?. :
Редактиран на 27.09.2014, 11:19 ?.

Честно да ви кажа, свидно си пазя 4-5 хартиени броя, които успях да си купя за цялото време, в което PC Mania съществуваше. Нямах пари да си купувам списанието редовно, но редовно го следях от приятели, които си го купуваха. Би ми се искало отново да го има. Все още си спомням какво е да го държиш в ръката си, да усетиш уханието на страниците му щом го разгърнеш, с трепет да очакваш да прочетеш нещо ново за игри или нови технологии... Бих искал да допринеса това отново да се случи. Не мога да помогна финансово, не мога и да играя последните игри, понеже лаптопа ми е твърде слаб, но все пак мога да превеждам статии от други източници и да ви ги предоставям. Ако решите може да ги отразявате, пък ако решите може и да не ги отразявате. Важното е да се помогне. Не мога и да обещая, че ще съм редовен понеже нямам много свободно време, но мога да намеря такова.Всеки може да помогне с някакъв материал. Вие ще отсявате всички материали и ще публикувате само най-добрите и тези които не се повтарят. Всеки от нас би могъл да помогне с малко, колкото и каквото може да направи за да допринесем за времето, когато списанието отново ще го има по бутките за вестници.
Много е жалко да гледаме как все още се продават порно списания и жълти вестници, а качествените списания за компютри и игри да отсъстват от пазара. Наистина много жалко. Но дори и да присъства като PDF пак няма да е зле, стига да му върнем едновремешната слава.

30 мнения
профил »
u3MaMHukaaA каза на 08.10.2014, 16:43 ?. :

Когато го имаше списанието, хартиеното , почти не го изпусках и то не заради информацията за игрите , а просто заради начина на писане на статийте.
Много ме зареждаше това списание , смял съм се откровено и от сърце.
Бяхте писали за някаква игрица със самураи , в която имало някаква единица Conjurer или както го наричали "неграмотните" "Конджунджер" , ето за такива неща ви говоря , много остроумно и готино пишехте.
Когато "открих" PCM в интернетО , бях много приятно изненадан.Почуствах задължение да се регна. Четох доста статий , ревюта на игри и да ви кажа няма го тоя стил на писане , доста сте се обрали.... що? Коригирайте това нещо.
Според мене няма какво да се обснявате на некви онанисти - какво , защо и тн.
Чест ви праи , че сте съживили списанието и то за без пари , е така просто за да го има.
Много малко хора биха напраили нещо , е така , просто за да им е готино , и на тях и на другите.

6 мнения
профил »
3dfx каза на 25.10.2014, 12:43 ?. :

Добре, че има активни писачи във форума и коментарите към статиите, инъче е зела-дала работата.
Също няма защо някой да се сърди на потребителите като хейтват - такава е гейминг реалноста, това трябва да е ясно на всички.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Да поговорим честно за PC Mania

Ревю:
Дълбоко под цялата грозна картинка се крие игра, която можеше да бъде и добра.

Тактика:
В екшъните от първо лице има една определена категория оръжия, която е оставила трайна следа в сърцата на геймърите по цял свят

новини:
За тези четири месеца генерирахме доста текстове, които се радваха на приличен успех, бяха прочетени хиляди пъти и генерираха десетки мнения и коментари.
Новият дигитален брой на РС Mania е вече тук и е пълен с толкова много съдържание, че ще ви се завие свят!
Първата крачка на PC Mania - своеобразен "developers cut" на първия ни брой от 1998 година!
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Dead Space 2 101
Dead Space 3 80
Alan Wake 73
Metro: Last Light 61
Alien: Isolation - ВИДЕО РЕВЮ 50
Metro 2033 44
Don't Starve 32
Resident Evil 5 31
The Walking Dead: Survival Instinct 29
Silent Hill: Homecoming 22